Викладачі Інституту стажувалися в Греції

Виконання трирічного міжнародного проекту Erasmus+ «Гендерні Студії: крок до демократії та миру у сусідніх до ЄС країнах з різними традиціями», учасниками якого є 10 університетів з України, Марокко, Тунісу, Литви, Угорщини та Греції, серед яких є й наш університет, наближається до успішного завершення.

Цього разу учасники проекту зустрілися на тижневому стажуванні в університеті Арістотеля грецького міста Салоніки. Провідними темами спільних заходів було обговорення підготовлених університетськими командами України, Марокко і Тунісу навчальних матеріалів для спеціалізацій з Гендерних студій.

Від нашого університету у стажуванні взяли участь 8 викладачів, у тому числі доценти Інституту точних наук і економіки Тетяна Володимирівна Лісова і Юрій Олексійович Ковальчук. Сферою відповідальності викладачів Інституту в проекті, серед інших завдань, є підготовка навчального курсу з статистичних методів досліджень для магістрантів, що спеціалізуються з гендерних студій, а також організаційна, методична та технічна допомога учасникам консорціуму в розробці онлайнових курсів на платформі віртуального навчального середовища Moodle.

Ми представили концепцію та детальний план нашого навчального посібника з статистичних методів досліджень для гуманітаріїв, отримали від експертів з країн Європейського Союзу цінні зауваження та пропозиції щодо його змісту.

Також ми представили розроблений нами механізм оцінювання онлайнових курсів, які створюються за проектом нами та нашими партнерами, та випробували його дію при обговоренні онлайн-курсів, представлених українськими та африканськими колегами.

Важливою частиною нашої роботи в Салоніках були навчання з питань забезпечення академічної доброчесності, правил оформлення наукових публікацій, а також використання спеціалізованого програмного забезпечення для автоматизації такої діяльності. Приємно було переконатися у тому, що запропоновані європейськоми партнерами програмні інструменти, такі як референс-менеджер Mendeley, не тільки вже використовуються викладачами нашого інституту, а й поширюються серед аспірантів усього нашого університету через обов’язковий для них навчальний курс з інформаційних технологій в науковій і освітній діяльності, викладання якого забезпечується Інститутом.

Надзвичайно плідною була наша робота в бібліотеці університету Арістотеля. Як стажери ми отримали доступ до величезної кількості оналйнових книг та періодичних наукових видань, підписка на які є в університеті. Запаслися там для подальшого опрацювання великою кількістю файлів з книгами та статтями з загальної освітньої тематики, гендерних студій, кількісних методів наукових досліджень.

Салоніки – друге за величиною і значенням місто Греції, з багатою історією і традиціями. Університет Арістотеля є найбільшим університетом на Балканах.

Ще про візит ніжинських викладачів до Салонік – у новині на сайті університету.

Більше про проект – на сторінках у мережах Фейсбук та LinkedIn.